Print this page

Παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα - δρ. Ιωάννης Γιακουμάκης

Rate this item
(3 votes)
www.ivfgreece.com www.ivfgreece.com ivfgreece.com

Η παρένθετη μητρότητα είναι μια διαδικασία βασισμένη στην ηθική αρχή του αλτρουισμού που δίνει τη δυνατότητα ν' αποκτήσουν παιδί ,γυναίκες με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τον Dr Ιωάννη Γιακουμάκη, μαιευτήρα-γυναικολόγο του Mediterranean Fertility Institute, στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας, μάνα είναι αυτή που δίνει το γενετικό υλικό και όχι αυτή που γεννάει το παιδί. Επισημαίνει δε, ότι , ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα για την παρένθετη μητρότητα κατοχυρώνει πλήρως όλες τις πλευρές.

 

Η παρένθετη μητρότητα βρίσκει εφαρμογή μόνο σε ζευγάρια στα οποία η γυναίκα δεν είναι δυνατόν να κυοφορήσει λόγω ιατρικών προβλημάτων, όπως :

Συγγενής απουσία μήτρας

Συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας

Πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας

Ιατρικές παθήσεις που καθιστούν την εγκυμοσύνη επικίνδυνη για τη ζωή μιας γυναίκας, όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες

Περιπτώσεις πολλαπλών αποβολών

Επιλεγμένες περιπτώσεις πολλαπλών αποτυχιών σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Γονιμότητας εφαρμόζεται η μέθοδος «υποδοχής» - που επιτρέπεται από το Ελληνικό δίκαιο - κατά την οποία χρησιμοποιούνται τα ωάρια της παραγγέλουσας μητέρας ή δανεικά ωάρια. Επομένως η παρένθετη μητέρα δεν σχετίζεται γενετικά με το παιδί που κυοφορεί.

 

Υπάρχουν τρία διαφορετικά στάδια της διαδικασίας:

 

Ωοληψία είτε της παραγγέλουσας μητέρας είτε της δότριας ωαρίων

Γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα ( του συντρόφου ή του δότη)

Μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων (εμβρύων) στη μήτρα της παρένθετης μητέρας.

Η μεταφορά μπορεί να επιτευχθεί σε «φρέσκο» ή «παγωμένο» κύκλο. Στον «φρέσκο»κύκλο η παρένθετη μητέρα συγχρονίζεται με τη γυναίκα στην οποία θα γίνει ωοληψία έπειτα από φαρμακευτική αγωγή. Στον «παγωμένο» κύκλο η παρένθετη μητέρα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ώστε να προετοιμάσει τη μήτρα για την εμβρυομεταφορά.

Βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας για να ξεκινήσει μια διαδικασία παρένθετης μητρότητας είναι απαραίτητη δικαστική απόφαση, επειδή η παρένθετη μητέρα θα κυοφορήσει και θα γεννήσει το παιδί μιας άλλης γυναίκας.

πηγή: www.ivfgreece.com

Last modified on Tuesday, 11 June 2013 10:51

Related items