Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 102
A+ R A-

Το δεύτερο Μοντέλο Βουλής Ελλήνων θα διεξαχθεί στις 7-10/3/ 2014 , Αθήνα

Rate this item
(1 Vote)

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) αποτελεί το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων.

Νέοι από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού λαμβάνουν μέρος ως βουλευτές και συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίσουν ψηφίζοντας τα δικά τους νομοσχέδια. Παράλληλα, συμμετέχουν και ως Υπουργοί, Πρόεδροι Επιτροπών, Δημοσιογράφοι, Προσωπικό της Βουλής και μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, πλαισιόνοντας μία πλήρη μικρογραφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει την ιδέα της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν και αποφασίζουν με βάση τον γόνιμο διάλογο, εξοικειώνονται με τον κοινοβουλευτισμό και μαθαίνουν τον σύγχρονο τρόπο νομοθέτησης μέσα από μία διαδραστική εμπειρία.

Η προσομοίωση περιλαμβάνει τέσσερις ισάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε ομάδα αποτελείται από τον αρχηγό της, τον εκπρόσωπο τύπου, τους επιμέρους τομεάρχες και τους βουλευτές της και προσπαθεί να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στα νομοσχέδια μέσα από τη συνεργασία και τη δημοκρατική τους λειτουργία. Το γεγονός ότι όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι ισάριθμες αποσκοπεί στο να φέρει σε θέση τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την σημασία της συνεργασίας: καμία ομάδα δεν αποφασίζει μόνη και η λύση σε κάθε ζήτημα δίνεται μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις.

Σημαντικό τμήμα της προσομοίωσης αποτελούν τα νομοσχέδια, τα οποία συζητούν οι βουλευτές στις Επιτροπές τους και ψηφίζουν ως σύνολο στην Ολομέλεια της Βουλής. Η Κυβέρνηση καταθέτει τα νομοσχέδια και κάθε βουλευτής τροποποιεί τις προτάσεις ή προσθέτει δικές του ώστε να προκύψει η τελική απόφαση της Επιτροπής. Ωστόσο, οι βουλευτές καλούνται να τηρήσουν τις αρχές της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, την οποία μέσα στην επιτροπή συντονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης

Το δεύτερο ΜΒΕ θα διεξαχθεί στις 7 - 10 Μαρτίου, 2014, στην Αθήνα, με τις τελετές έναρξης και λήξης να λαμβάνουν χώρα στην Παλαιά Βουλή και τις διεργασίες των επιτροπών να πραγματοποιούνται σε αίθουσες εντός της Βουλής των Ελλήνων.

www.mve.gr/

Last modified on Wednesday, 29 January 2014 20:23

Media

{grremote}https://www.ulive.gr/mve.gr{/grremote}

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required