A+ R A-

ΣΤΕΒΙΑ: Το «γλυκό» δώρο της ζωής Featured

Rate this item
(3 votes)

Από τη μία η γενετικά προκαθορισμένη προτίμηση του ανθρώπου στη γλυκιά γεύση και από την άλλη τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, οδήγησαν τους επιστήμονες που ασχολούνται με την τεχνολογία των τροφίμων, να αναζητήσουν γλυκαντικές ουσίες που δε θα αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δε θα επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος.

Έτσι, στις μέρες μας υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές τέτοιες γλυκαντικές ουσίες που πληρούν τα δύο παραπάνω κριτήρια συμπεριλαμβανομένων της ασπαρτάμης, της ακεσουλφάμης Κ, της σουκραλόζης, της σακχαρίνης και του κυκλαμικού οξέος.

 

Παρ’όλα αυτά, αρκετό ενδιαφέρον στους επιστήμονες έχουν προκαλέσει οι γλυκοζίτες στεβιόλης, δηλαδή μια καινούρια γλυκαντική ουσία που έχει το πλεονέκτημα της φυτικής προέλευσής της έναντι των υπολοίπων. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης εκχυλίζονται από τα φύλλα του φυτού στέβια (που εμφανίζεται κυρίως στη Βραζιλία και την Παραγουάη) και έχουν γλυκύτητα 300 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ζάχαρης με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ευρέως σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, γλυκίσματα, κ.α. Διάφορες προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια, και ειδικότερα οι γλυκοζίτες της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους διαβητικούς αντί της ζάχαρης διότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος. Εντούτοις, επειδή είναι άγνωστο το εάν βελτιώνει μακροπρόθεσμα το γλυκαιμικό έλεγχο, τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε το γιατρό και το διαιτολόγο τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Σε αντίθεση με αρκετές άλλες γλυκαντικές ουσίες, οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι σταθεροί, δεν αλλοιώνονται και δε χάνουν τη γλυκύτητά τους, ακόμα κι όταν επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη σε ένα πιο ευρύ φάσμα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων καυτών ροφημάτων και γλυκών που απαιτούν βράσιμο (π.χ. μαρμελάδες) ή ψήσιμο.

Όσον αφορά στη μείωση του βάρους, πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η στέβια (δηλαδή οι γλυκοζίτες αυτής) αποτελεί απλώς και μόνο βοήθημα περιορισμού των θερμίδων από πηγές σακχάρων και όχι κάποια ουσία που αδυνατίζει χωρίς να προσέχουμε γενικότερα τη διατροφή μας.

Ως προς την ασφάλεια της χρήσης της, οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) κατέληξαν ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού ως γλυκαντική ουσία.

Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να τη χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό σε καφέ, τσάι, αφεψήματα και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, κρύο ή ζεστό, αλλά και για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη σε συνταγές παρασκευής ηδύποτων (π.χ. λικέρ), γλυκών (π.χ. μαρμελάδων, κέικ), φαγητών ή σαλτσών, συνήθως αφού τη διαλύσετε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να ελέγξετε εκ των προτέρων την έντονη γλυκύτητά της.

 

Last modified on Thursday, 02 February 2012 19:25
Ιωάννα Ευαγγελία Πετράκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

MSc Διατροφή και Άσκηση

 

U Comment Here

2 comments

 • deligios

  Καλοκαιρινές συνταγές με στέβια μπορείτε να βρείτε και εδώ:
  Συνταγές με στέβια

  Περισσότερες πληροφορίες για στέβια μπορεί κανείς να βρεί στο
  Στέβια

  Σχετικά με το φυσικό γλυκαντικό στέβιας EryStevio δείτε το παρακάτω link
  EryStevio
  Το φυσικό γλυκαντικό στέβια EryStevio μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

  deligios Saturday, 09 June 2012 19:00 Comment Link
 • deligios

  Ορθή επανάλληψη
  Περισσότερες πληροφορίες για στέβια μπορεί κανείς να βρεί στο
  Στέβια
  http://www.deligios.com/el/stevia-plant.html
  Σχετικά με το φυσικό γλυκαντικό στέβιας EryStevio δείτε το παρακάτω link
  EryStevio
  http://www.deligios.com/el/products/stevia.html
  Το φυσικό γλυκαντικό στέβια EryStevio μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

  deligios Saturday, 09 June 2012 19:02 Comment Link
 • Latest
 • Hits
 • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required