A+ R A-

Αυγό και αυξημένη χοληστερίνη. Πόσο ένοχο είναι τελικά;

Rate this item
(0 votes)

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια μια από τις πρώτες διατροφικές οδηγίες που διδόταν σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών. Μια φορά το χρόνο (κάθε Πάσχα) θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέει ο γιατρός στον πατέρα μου προ εικοσαετίας! Πόσο ένοχο όμως είναι τελικά το αυγό στην αύξηση της χοληστερόλης;

Αντικειμενικά το αυγό είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε χοληστερόλη αλλά σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης, το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος περιέχει τα λιπίδια, που είναι κυρίως φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή. Κατά μέσο όρο, ένα βραστό αυγό (50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες η κατανάλωση αυγών δεν προκαλεί αντίστοιχη αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η αιτιολογία βρίσκεται στο γεγονός ότι η χοληστερόλη παράγεται ενδογενώς από τον ίδιο τον οργανισμό σε ποσοστό 80% και μόνο το υπόλοιπο 20% προσλαμβάνεται από τις τροφές. Το αυγό περιέχει επίσης και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.

Εκτεταμένη επιδημιολογική έρευνα έχει δείξει επίσης πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Άλλωστε τα αυγά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η λουτείνη που μπορούν ν’ ασκήσουν προστατευτική δράση.

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών όπου η κατανάλωση αυγών φάνηκε να αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα έχει βρεθεί πως γίνεται αύξηση τόσο της LDL (κακής χοληστερόλης) όσο και της ΗDL (καλής χοληστερόλης) και άρα ο αθηρωματικός δείκτης δεν επηρεάζεται. Παράλληλα η πρόσληψη αυγών ευνοεί το σχηματισμό ενός λιγότερο αθηρωματικού τύπου της LDL χοληστερόλης

Αντιθέτα η αυξημένη κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, συμβάλλει πολύ περισσότερο στην αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και στο καρδιαγγειακό ρίσκο.

Θα μπορούσαν λοιπόν όλοι να απολαμβάνουν τα διατροφικά οφέλη του αυγού χωρίς να ανησυχούν για την αύξηση της χοληστερόλης. Καλό θα ήταν βέβαια να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κόκκινο κρέας μέσα στην ίδια μέρα. Αν ταυτόχρονα με την κατανάλωση αυγών συνοδεύουμε το γεύμα μας και με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών όπως λαχανικά ή ψωμί ολικής άλεσης τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα θα μείνουν πρακτικά ανεπηρέαστα.

U Comment Here

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required