A+ R A-

Οι φιλέλληνες Ιταλοί δήμαρχοι στην Αθήνα

Rate this item
(1 Vote)

Με τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση συναντήθηκαν σήμερα το πρωί οι δύο Ιταλοί δήμαρχοι, που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για ένα δίκτυο αλληλεγγύης για την Ελλάδα και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου, που θα αξιώσει την επαναφορά της Ευρώπης στις πρωταρχικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.


Οι δήμαρχοι των ιταλικών πόλεων Cava de Tireni και Baronissi, Marco Caldi και Giovanni Mosciatelo αντίστοιχα, συναντήθηκαν σήμερα το πρωι με τον υπουργό εξωτερικών κ. Γιαννίτση, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχαν, τους τόνισε ότι για να ξεπεράσουμε τη σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη, τον ρεαλισμό, το όραμα και την εθνική υπευθυνότητα. Επισήμανε ακόμα ότι μετά τις πολύ σημαντικές αποφάσεις, τη περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η χειρονομία αλληλεγγύης των δύο δημάρχων δείχνει ότι η Ευρώπη των κρατών και η Ευρώπη των τοπικών κοινωνιών "δίνουν μια ευκαιρία" στην Ελλάδα.

Οι δυο φιλέλληνες Ιταλοί δήμαρχοι προσέφεραν συμβολικά το μισθό τους στην χώρα μας, και επισκέφθηκαν σήμερα την Αθήνα ως εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Δήμων Ιταλίας και συγκίνησαν κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) της οποίας ήταν προσκεκλημένοι. τα λόγια τους διαπνέονταν από έντονη αγάπη και ευγνωμοσύνη για την αρχαία ελληνική γραμματεία, τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

"Η απόφασή μου μπορεί να χαρακτηριστεί και βιογραφική, θα μπορούσαμε να πούμε: έχω ζήσει, για μια μικρή περίοδο στην Ελλάδα και έχω πολλούς φίλους, οι οποίοι μου μίλησαν για τις τεράστιες, ακραίες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν καθημερινά" δήλωσε ο Caldi. Ακόμα πρόσθεσε "Στην Ελλάδα έχετε ανάγκη από ήρωες, αλλά δεν είμαστε εμείς. Είναι οι νέες γενιές που υποφέρουν, οι νέοι που δεν μπαίνουν στην αγορά εργασίας, είναι όλοι όσοι πρέπει να σφίξουν τα δόντια για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της με αξιοπρέπεια Το σύνθημα "Είμαστε όλοι Έλληνες" μου φτάνει. Είναι ένα πανέμορφο σύνθημα. Εκείνο το πρωί που έγραφα το γράμμα για τη χορήγηση του μισθού μου συνειδητοποίησα ότι πρέπει να βάλουμε την αλληλεγγύη στον επίκεντρο των ευρωπαϊκών λαών. Κι αν οι Έλληνες σκέφτονται ότι δεν έχουν αδέλφια, έχουν πολλά παιδιά. Είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας. Η προσπάθειά μας ανταποκρίνεται σε λογικές της καρδιάς. Αλλά έχει κι ένα βαθύτερο, πολιτικό νόημα. Να ξεκινήσουμε από το λαό, από τους δήμους, από την Εκκλησία του Δήμου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πολιτική Ευρώπη».

 

Παράλληλα, ο Μosciatello υποστηρίζει ότι "η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν είναι φτιαγμένη μόνο από spreads και τραπεζικά επιτόκια. Η κίνηση αυτή αλληλεγγύης προς την Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί από όλους όσους νιώθουν υπερήφανοι που είναι Ιταλοί. Χωρίς τη χιλιετή ελληνική ιστορία, τον πλούτο γνώσης και σοφίας, δεν θα υπήρχε σήμερα η Ευρώπη. Σήμερα έχουμε τους λαούς με αξιόπιστη κληρονομιά δημοκρατίας και εκείνους που εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης. Δυστυχώς, βλέπουμε όλο και περισσότερο μια Ευρώπη των νομισμάτων και των χρημάτων». Στη συνέχεια απήγγειλε δυο στροφές από το ποίημα του Κ. Καβάφη "Περιμένοντας τους Βαρβάρους" και πρόσθεσε: «Σήμερα αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη χωρίς βαρβάρους, όπου κάποτε θα ζήσουν τα παιδιά μας. Μπορεί να γεννηθεί από τα σπάργανα του ελληνικού λαού μια απάντηση που θα επιφέρει ολική αλλαγή. Διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, σεβασμό στην ίση φορολόγηση, προτεραιότητα για απασχόληση των νέων και των γυναικών. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καμία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Καμία ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς προοπτική ανάπτυξης», κατέληξε.

Οι δυο δήμαρχοι θα συμβάλλουν με το συμβολικό ποσό των 1880 ευρώ για ένα χρόνο, με προοπτική να συνεχίσουν έως το τέλος της θητείας τους. Τα χρήματα αυτά θα δίνονται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και η διαχείρισή τους θα ελέγχεται. Σήμερα το μεσημέρι θα υπογράψουν πρωτόκολλο με τον ΕΕΣ και θα ανοίξουν έναν λογαριασμό όπου θα κατατίθενται τα χρήματα. Προώθησαν επίσης την σύσταση ενός «Δικτύου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης με στόχο την επαναφορά της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες».

Ο κ. Γιαννίτσης ευχαρίστησε θερμά τους δυο δημάρχους, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, σε μια εποχή που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν επίσης με τον γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήση και τον δήμαρχο των Αχαρνών Σ. Ντούρο.


 U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Any data to show

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required