A+ R A-

Ποιες είναι οι εταιρείες που διεκδικούν τον όμιλο της ΔΕΠΑ…

Rate this item
(0 votes)
Ενας άλλος - όπως λέγεται- λόγος για το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον, είναι και το γεγονός ότι σε αυτή την α’ φάση, ο διαγωνισμός δεν απαιτούσε την παραμικρή δέσμευση. Ισως, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, αυτό να αποτελεί μια επιπλέον αιτία για τον διψήφιο αριθμό συμμετεχόντων.
Όσοι δηλαδή δήλωσαν παρόντες, αρκούσε να έχουν μια δεδομένη οικονομική επιφάνεια, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν κάποιου είδους εγγυητική επιστολή, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να αποκτήσουν χωρίς κόστος πρόσβαση στα στοιχεία του ομίλου ΔΕΠΑ, το λεγόμενο “data base”.

Η απάντηση είναι διπλή : Τόσο στην εμπλοκή του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στους σχεδιαζόμενους αγωγούς (IGI, καθώς και αυτού που προωθείται για τη μεταφορά ισραηλινο-κυπριακού αερίου), όσο και στο γεγονός ότι για πολλές εταιρείες, εκτός Ε.Ε. (π.χ. Sonatrach, Socar) μπορεί να αποτελέσει «πύλη εισόδου» για την πώληση του αερίου τους προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Δεν είναι πάντως τυχαίο, ότι από τους 17 υποψήφιους «μνηστήρες», οι 14 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για όλο τον όμιλο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τόσο για τη δραστηριότητα της εμπορίας όσο και για τα δίκτυα. Σημειώνεται ότι για την εξαγορά μόνο της ΔΕΠΑ ενδιαφέρθηκαν 2 «μνηστήρες», και 1 μόνο για το ΔΕΣΦΑ.Που αποδίδεται το μεγάλο, κατά κοινή ομολογία, ενδιαφέρον;

Το ποιοι ακριβώς από τους παραπάνω πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα το κρίνει σε προσεχή συνεδρίασή του το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), πιθανώς και μεθαύριο, Τετάρτη 4 Απριλίου, οπότε και θα ανακοινώσει πόσοι θα κληθούν να υποβάλλουν ενδεικτικές προσφορές.  Επίσης, τη λίστα με τα ονόματα όσων έδωσαν το παρών τους στη α’ φάση του διαγωνισμού, θα την παραλάβουν από το Ταμείο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ), ίσως και σήμερα.Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι στην επόμενη φάση, της κατάθεσης δηλαδή προσφορών, θα μείνουν λιγότεροι των 17 παικτών, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι όλοι τους πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Κάποιες, δε από τις εταιρείες που θα απομείνουν, είναι πολύ πιθανό να σχηματίσουν μεταξύ τους κοινοπρακτικά σχήματα, αποτελούμενα από παραγωγούς αερίου εκτός Ε.Ε. και ευρωπαίους πελάτες τους.Το ενδιαφέρον, με μια πρώτη ματιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κι αυτό παρ’ ότι από τη λίστα των 17 "μνηστήρων" απουσιάζουν -σύμφωνα με τις πληροφορίες- κάποια τρανταχτά ονόματα της διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου (από τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη).Εκτός από αυτές, παρών στη διαγωνιστική διαδικασία, δήλωσαν -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- η μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία holding, η Israel Corp με συμμετοχές σε εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρισμού της χώρας της, η ιαπωνική Mitsui που δραστηριοποιείται και στην εμπορία φυσικού αερίου (κυρίως LNG), funds από την Τσεχία και την Αυστραλία, ενώ πιθανολογείται ότι τη 17άδα, συμπληρώνουν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, πιθανώς από την Ισπανία και τη Κ. Ευρώπη.
Δύο ιταλικές εταιρείες, η ENI και η Edison, μια ρωσική η Gazprom (Προμηθέας Γκάς), μια αλγερινή η Sonatrach, μια αζέρικη, η Socar, και δύο ελληνικές, η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου - Motor Oil, καθώς και ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, συγκαταλέγονται σύμφωνα με τις πληροφορίες ανάμεσα στους 17 υποψήφιους «μνηστήρες» του ομίλου ΔΕΠΑ.
Last modified on Tuesday, 03 April 2012 10:06

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Any data to show

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required