A+ R A-

Υπεράνω... οικονομικής κρίσης οι εταιρείες τεχνολογίας

Rate this item
(0 votes)

Οι προσλήψεις στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται. Μεταξύ των επιχειρήσεων με χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 εκατ. δολαρίων, σχεδόν 50 αύξησαν τις θέσεις εργασίας κατά περισσότερο από 50% τα τελευταία δύο έτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μερικές μάλιστα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν πενταπλασίασαν το εργατικό δυναμικό τους, καταδεικνύοντας την ανθεκτική ζήτηση για υπηρεσίες διαδικτύου, λογισμικό και ηλεκτρονικά κυκλώματα.

 

 

Ο Rohit Dhingra είναι ένα από τα πρόσωπα για τα οποία μιλούν οι στατιστικές. Σπούδασε στην επιχειρηματική σχολή Columbia της Νέας Υόρκης και θα μπορούσε να κυνηγήσει καριέρα συμβούλου. Αντίθετα, προτίμησε να εργαστεί ως υπάλληλος σε μια εταιρεία της Silicon Valley που κατασκεύαζε εξοπλισμό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

 

«Μερικά χρόνια πριν, η επενδυτική τραπεζική ήταν σε πρώτη ζήτηση», λέει ο Dhingra. «Το μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δεν είναι τόσο φωτεινό πλέον».

 

Ο Dhingra είναι ένας από τους χιλιάδες εργαζόμενους που αναζήτησαν καταφύγιο στην τεχνολογία στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υποκύπτοντας στο δέλεαρ ενός κλάδου που συνέχισε να πραγματοποιεί προσλήψεις όταν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκαναν περικοπές και ανάγκαζαν τους υπαλλήλους τους να σηκώσουν βαρύτερο φορτίο.

Παρότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,5% το Δεκέμβριο αγγίζοντας νέα χαμηλά τριών ετών, ήταν λίγες οι εταιρείες εκτός κλάδου τεχνολογίας που έδειξαν ακόρεστη δίψα για νέους εργαζόμενους. Στον τομείς λογισμικού και υπηρεσιών, 74 επιχειρήσεις με μίνιμουμ χρηματιστηριακή αξία 100 εκατ. δολαρίων ενίσχυσαν το εργατικό δυναμικό τους κατά τουλάχιστον 10%. Ήταν η μεγαλύτερη ποσοστίαια αύξηση προσλήψεων από οποιοδήποτε άλλο κλάδο, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Η Apple, η Google και η Amazon.com ήταν μεταξύ των εταιρειών που αύξησαν το ανθρώπινο δυναμικό τους κατά τουλάχιστον 50% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg . Η Silicon Valley ήταν ανοιχτή στην πρόσληψη περισσότερων εργαζόμενων χωρίς τεχνολογικό υπόβαθρο και «στρατολόγησε» κόσμο από την Wall Street έως και το Seattle. Εργαζόμενοι που τη δεκαετία του ‘90 θα απέφευγαν την αστάθεια των startups, σήμερα βλέπουν τον κλάδο τεχνολογίας σαν καταφύγιο σταθερότητας.

 

Η Web.com Group, εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον τομέα των προσλήψεων. Διαθέτει σήμερα 1.148 υπαλλήλους, που αντιστοιχεί σε αύξηση 380% του εργατικού δυναμικού της σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα.

 

Η Silicon Graphics International καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με αύξηση της απασχόλησης κατά 372% στα 1.500 άτομα, ενώ ακολουθεί η Kit Digital με 319% και η Riverbed Technology με 208%. Η Apple, με αφετηρία τη μεγαλύτερη βάση εργαζομένων, ενίσχυσε το εργατικό δυναμικό της κατά 76%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26.100 νέες θέσεις εργασίας.

 

Η όρεξη των επιχειρήσεων τεχνολογίας για νέους εργαζόμενους δεν δείχνει σημάδια κορεσμού. Οι Amazon και Facebook σχεδιάζουν έκαστη να προσθέσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το 2012, πολλές απο τις οποίες θα αφορούν τα δορυφορικά τους γραφεία. Η ενίσχυση των προσλήψεων βρίσκεται και στα σχέδια των EBay και TIBCO Software.

 

"Πραγματοποιούμε προσλήψεις με αρκετά ταχείς ρυθμούς και όλες αφορούν τα τμήματα πωλήσεων και εξυπηρέτησης», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tibco, Vivek Ranadive στο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Είναι μια καλή στιγμή για προσλήψεις».

 

Ορισμένοι εργοδότες ανησυχούν ότι το πάρτυ των προσλήψεων θυμίζει την εποχή της φούσκας των dot-com. Όταν οι μετοχές τεχνολογίας κατέρρευσαν το 2000, χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν. Η Silicon Valley απώλεσε περισσότερες από 85.000 θέσεις στο διάστημα 2001-2008, ενώ και άλλες «εστίες» τεχνολογίας υπέστησαν παρόμοιες απώλειες.

 

"Μετά από τις σκοτεινές εκείνες ημέρες έχουμε πάλι ενθουσιασμό και καινοτομία. Σαν άνθρωπος όμως που έχει ζήσει την Φούσκα 1.0, δεν μπορώ παρά να διακρίνω πολλές ομοιότητες», δήλωσε ο Stuart MacDonald, επικεφαλής μάρκετινγκ και εσόδων της Freshbooks.com, μια κατασκευάστριας λογισμικού επιχειρήσεων στο Τορόντο. «Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι ότι αυτό το έργο το έχω ξαναδει».

 

Για πολλούς απόφοιτους, η τεχνολογία μοιάζει λιγότερο επικίνδυνη από την Wall Street. Οι κάτοχοι MBAs των Πανεπιστημίων της Ανατολικής Ακτής, που στο παρελθόν μπορεί να κυνηγούσαν μία θέση στον κλάδο της οικονομίας, είναι πλέον πιο πρόθυμοι να μεταφερθούν στην Δυτική Ακτή. Η Google και η Amazon είναι δύο από τους κορυφαίους εργοδότες που απορροφούν τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, σύμφωνα με την αναπληρώτρια Κοσμήτορα Regina Resnick.

 

Το 2011, περισσότεροι από το 9% των αποφοίτων ξεκίνησαν να εργάζονται για τους κλάδους της τεχνολογίας και των media, έναντι ποσοστού 6% το 2009.

 

«Διαβάζεις πάντα καλά νέα σχετικά με την τεχνολογία, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην οικονομία», λέει ο Dhingra.

 

Οι υποψήφιοι που διαθέτουν προσόντα μηχανικού ή άλλες δεξιοτήτες που αφορούν τη τεχνολογία είναι πιο περιζήτητοι από ό, τι πριν, εκτιμά ο Jesse Harriott, αντιπρόεδρος της Monster Worldwide, της μεγαλύτερης εταιρείας online προσλήψεων στον κόσμο.

 

Στο μεταξύ, οι εταιρείες της Silicon Valley επεκτείνουν τα γραφεία τους έξω από την περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Το Facebook ανοίγει ένα γραφείο μηχανικής στη Νέα Υόρκη και σχεδιάζει να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους το τρέχον έτος.

 

Η EBay, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο διαδικτυακό παζάρι επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Redmond της Ουάσινγκτον, που είναι το σπίτι της Microsoft. Η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό των υπαλλήλων της εκεί στους 150 μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με την Johnna Hoff, εκπρόσωπο της EBay. Επίσης, σχεδιάζει να ενισχύσει το προσωπικό στα νέα γραφεία της Νέας Υόρκης.

 

Η Intel Corp, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά σχεδόν 18.000 εργαζόμενους το 2011, καθοδηγούμενη από τις εξαγορές και τις προσλήψεις στην έρευνα και την κατασκευή. Η Amazon, σχεδιάζει να ανοίξει κέντρα υπηρεσιών στο Τενεσί και τη Βιρτζίνια το 2012, δημιουργώντας περισσότερες από 4.500 νέες θέσεις εργασίας.

 

Ο Matthew Kambic διετέλεσε τρία χρόνια επικεφαλής επενδύσεων της Nationwide Insurance. Τώρα, παρακολουθεί μαθήματα MBA στη Σχολή Kellogg του Northwestern University για να διευκολύνει τη μετάθεσή» του στο χώρο της τεχνολογίας.

 

«Παρατηρείς μία συγχώνευση νέων ταλέντων στο χώρο τεχνολογίας," δηλώνει ο 26χρονος κάτοικος του Evanston στο Ιλλινόις. «Η καινοτομία δεν περισσεύει στον τομέα των ασφαλειών."

Του Heather Perlberg

Ο Perlberg είναι δημοσιογράφος για το Bloomberg News.

Last modified on Sunday, 12 February 2012 16:41

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required